Consells per adaptar la llar

Els pacients amb Alzheimer sovint solen tenir problemes amb la seva orientació i el seu reconeixement, per això és aconsellable adaptar la llar a les seves necessitats i que d’aquesta manera tinguin tots els objectes ben localitzats.   A continuació, doncs, una sèrie dels consells més útils extrets de la pàgina web especialitzada en aquesta malaltia, Know Alzheimer.

Al dormitori:


1. Etiquetar els objectes amb el seu nom

2. Posar una fotografia o pictograma als calaixos, que indiqui els objectes que hi ha dins d’aquests.

3. També es pot utilitzar una catifa amb avis sonor per prevenir que surtin sols de l’habitació o inclús de casa.

4. Els vigila bebès també són d’utilitat, ja que ens alerten de qualsevol moviment que produeixi la persona malalta.

5. Per facilitar la mobilitat, es recomanable elevar l’altura del llit i col·locar una barra lateral per facilitar l’acció d’aixecar-se. Si la persona presenta inestabilitat, potser és convenient utilitzar baranes laterals del llit.

6. El pijama llençol es tracta d’un pijama adaptat amb una cremallera entre les cames que facilita el canvi dels bolquers. A més, evita que el pacient es tregui la roba a mitja nit, es faci mal fent algun moviment brusc, es destapin o inclús es treguin el bolquer.   

A la sala d’estar o al menjador:

Tant la sala d’estar com el menjador, normalment és un dels llocs on les persones amb Alzheimer hi passen més temps, per tant és important que en aquest racó es sentin còmodes i tranquil·les. Per tal d’adaptar la sala d’estar, és necessari dur a terme els següents canvis:


1. Adaptar el mobiliari a les seves necessitats. Per exemple, adaptar-li la butaca amb moviment, per tal que es pugui inclinar per llegir, mirar la tv, escriure o inclús simplement per estar en una posició còmoda. És important també que la cadira o la butaca habitual de la persona estigui contra més alta millor, ja que així l’esforç serà menys.  

2. Per tal de facilitat la comoditat de la persona, també és recomanable col·locar un reposacaps per controlar els moviments que produeix el cap. Així com un suport per col·locar les cames en una posició còmoda.  

3. Si la capacitat de caminar de la persona és reduïda, és necessari l’ús d’un caminador, una cadira de rodes o inclús una cadira de confort. Aquest darrer és una eina clau per facilitar la mobilitat al carrer.  

4. També és necessari comprar un telèfon mòbil (si la persona l’ha d’utilitzar) senzill i un comandament a distància també bàsic, per tal que la persona no caigui en frustracions al no saber utilitzar els aparells.   


Al lavabo:

El lavabo també és una de les zones més importants alhora d’adaptar la casa, ja que és un dels espais més complex, sobre tot per les persones amb mobilitat reduïda. És molt important també adaptar un espai pel cuidador, ja que segurament haurà d’ajudar a la persona a rentar-se.


1. Adaptar l’entrada i la sortida de la banyera. I si és possible, ficar un plat de dutxa. També seria convenient tenir una cadira dins del plat o la banyera per tal que si perd la orientació en qualsevol moment, es pugui assentar.  

2. Col·locar etiquetes als productes per tal que la persona els pugui identificar.  

3. Per a que la persona es pugui netejar tot el cos, és convenient utilitzar un raspall amb màniga llarga. D’aquesta manera, és més fàcil arribar a la majoria de zones del cos.  

4. Col·locar una tassa de bany a més altura per tal de facilitar l’aixecament a les persones que han perdut mobilitat. També pot ser convenient utilitzar barreres laterals per a que la persona es pugui repenjar.  

5. Utilitzar aixetes fàcils, amb un mando sol, encarregat de regular la temperatura.