Com comunicar-se amb un malalt d'Alzheimer 


Tractar de comunicar-se amb una persona que pateix Alzheimer pot ser tot un repte. Entendre i ser entès pot ser difícil. Per tant, us oferirem un seguit de consells que us facilitaran la feina.

1. Escull un vocabulari senzill: Frases curtes i que utilitzin un to de veu tranquil i amable.

2. Evita parlar a la persona malalta com si fos un nen o parlar d'ell o d'ella como si no estigués present.

3. Redueix les distraccions i el soroll, com la televisió o la ràdio. Així ajudarà a la persona a concentrar-se en el que vostè li està dient.

4. Mira a la persona als ulls i crida-la pel seu nom, assegurant que té la teva atenció abans de parar-li.

5. Permet-li suficient temps per respondre. Ves amb compte de no interrompre-li.

6. Si la persona amb Alzheimer està lluitant per trobar una paraula o comunicar un pensament, ajuda-la.

7. Tracta de formular les preguntes i instruccions d'una manera positiva.

 Com ajudar a una persona malalta a netejar-se 


Encara que per a algunes persones amb Alzheimer banyar-se no és un problema, per a unes altres és una experiència que produeix confusió i por.


1. Planeja el bany o la dutxa per l’hora del dia en què la persona està més tranquil.la i afable. Sigues conscient i tracta de desenvolupar una rutina. Respecta el fet que el bany produeix por i és incòmode per a algunes persones malaltes. Sigues amable i respectuós. Tingues calma i paciència.


2. Explica-li a la persona el que li faras, pas per pas, i permet-li fer per si mateixa tot el que li sigui possible.

3. Tingues en compte la temperatura del bany. Si és necessari, escalfa l'habitació i mantingues a prop tovalloles extres i una bata de bany. Prova la temperatura de l’aigua abans de començar.

4. No deixis a la persona sola en el bany o la dutxa. Redueix els riscos utilitzant una dutxa de mà, un seient per a la dutxa, barres per agafar-se o catifes no relliscoses.

Com ajudar a una persona malalta a vestir-se 

Per a una persona que té Alzheimer, vestir-se representa una sèrie de reptes: escollir què roba posar-se, llevar-se i posar-se la roba, dificultats amb els botons i les cremalleres...


1. Tracta que la persona es visteixi a la mateixa hora tots els dies, perquè això es converteixi en part de la rutina diària.

2. Anima a la persona a que es vesteixi sola fins al grau que sigui possible.

3. Planeja i permet suficient temps perquè no hi hagi pressió o presses.

4. Permet-li escollir d’una selecció limitada de peces. Si la persona té un conjunt de peces favorit, considera comprar-li diversos jocs idèntics.

5. Guarda algunes peces a una altra habitació per reduir el nombre de opcions.

6. Organitz la roba en l’ordre en què se la hi ha de posar per ajudar-la a seguir els passos del procés.

 7. Escull roba que sigui còmoda, fàcil de posar-se i llevar-se, i fàcil de mantenir neta i en bon estat. Els elàstics a la cintura i els tancaments de velcro disminueixen les dificultats amb els botons i les cremalleres.

 

Com solucionar problemes per dormir

L’esgotada persona que proporciona les cures espera ansiosament que sigui l’hora de dormir de la persona malalta. No obstant, per a les persones que pateixen d’Alzheimer l’arribada de la nit pot suposar un moment difícil. Molts malalts es posen inquietes i malhumorats al voltant de l’hora de sopar. Aquest fenomen es coneix com la síndrome vespertina, o síndrome de “sundowning”. Aconseguir que la persona es fiqui al llit pot requerir una mica de planificació prèvia.


1. Anima a la persona a fer exercicis durant el dia i limita les migdiades, encara que la persona ha d'estar descansada durant el dia, ja que la fatiga pot augmentar la probabilitat d'ansietat cap al vespre.

2. Tracta de programar a les primeres hores del dia les activitats que requereixen esforç. Per exemple, el bany pot ser al matí i el menjar en família al migdia.

3. Durant la nit, utilitza un to quiet i tranquil. Mantingues les llums baixes, elimina els sorolls forts i fins i tot posa música relaxant si sembla que la persona gaudeix.

4. Tracta d’establir que l’hora de ficar-se al llit sigui més o menys al mateix temps totes les nits. Desenvolupar una rutina a l’hora de ficar-se al llit pot ajudar a aconseguir això.

5. Limita el consum de cafeïna.

6. Si la foscor espanta o desorienta a la persona, utilitza llums de nit al dormitori, passadís i bany.